Pénteken kérlek ne keress!

HÉTVÉGE ÉS NÉHÁNY ÜZLETI ALAPVETÉS AZ ARAB VILÁGBAN

cv.png

„- Rendben, akkor melyik nap lenne alkalmas a telefonkonferenciára?
- Pénteken hívom.
- Péntek sajnos nem jó. Nem lehetne inkább vasárnap?
- De hát vasárnap nem dolgozunk!
- Én pedig pénteken nem dolgozom.”

Nos, igen, ez az egyik leggyakoribb félreértés az arab és az európai világ között; míg az öreg kontinensen a szombat-vasárnap a pihenőnap, itt Dubaiban és környékén pedig péntek-szombaton lógatjuk a lábunkat, vasárnap pedig már kezdjük is a hetet!

Ezért ha már sikerült felvenned a kapcsolatot leendő üzleti partnereddel, érdemes a határidők, telekonferenciák, vagy személyes találkozók egyeztetésekor figyelembe venni a pénteki szünnapot.

vc.png

Mire kell még odafigyelned?

Ahogy otthon, itt is vannak olyan vallási, vagy állami ünnepek, amelyek munkaszüneti napnak számítanak, vagy „különleges” időszámítás vonatkozik rájuk.

Az egyik legfontosabb időszak az évben például a Ramadan ünnepe, az iszlám holdnaptár 9. hónapja, amikor a helyiek napkeltétől napnyugtáig böjtölnek. Ez egy mozgó ünnep, minden évben 11 nap elcsúszással tartják. Ebben az időszakban a hívőknek nem szabad enni, inni, dohányozni, tiltott a nemi kapcsolat, a düh, az erőszak, az irigység, a vágy és a pletyka – ezért ebben az időszakban nem illik üzleti ebédet szervezni, vagy ételt, italt ajándékozni. Napnyugta után azonban iftárt tartanak, egy kissé ünnepiesebb étkezést, amire meghívják a családot és barátokat is. Amennyiben ilyen eseményre kapsz meghívást, vedd nagyon nagy megtiszteltetésnek!
(Ha Dubaiba látogatsz, készülj fel, hogy a Ramadán ideje alatt a legtöbb étterem is zárva tart és turistaként sem szabad az utcán enni vagy inni ilyenkor.)

mn.png

A Ramadanhoz hasonlóan a többi vallási ünnep is mozgóünnep, vagyis minden évben eltérő időpontokra esnek. Ha arab üzletfeleid vannak, érdemes ezeket az év elején ellenőrizni (a google segítségével ezt egy pillanat alatt megteheted) és beírni a naptáradba: Eid Al Fitr (Ramadan után) és Eid Al-Adah, Mohamed születésnapja, az iszlám újév.

Állandó munkaszüneti napok: január 1. és december 2., ami az Emirátusok Nemzeti Napja.

Másik fontos szokás a napi ötszöri ima, amit már egy korábbi írásomban említettem. Az imák időpontja a Nap mozgásához igazodik, ezért nem minden nap ugyanakkor történik; neked, mint nem hívőnek ezt nem kötelező észben tartanod. Nem számít illetlenségnek, ha nem tudod, hogy pontosan melyik az az öt időpont, de ne vedd sértésnek, ha erre hivatkozva nem ér rá partnered a nap valamely szakában. Tartsd tiszteletben és kérj másik időpontot.

Éljen  a napsütés!

as.png

 

 

www.dubaiconnect.hu