Milyen hatása van az új adónak, az Emirátusokban?

Ahogy már a korábbi bejegyzésben írtam, 2018. január 1-től bevezetik az általános forgalmi adót az Egyesült Arab Emirátusokban. Ez nagyon sok mindent megváltoztat, de hogy tisztábban lássuk a helyzetet, összegyűjtöttem, mely területeket érinti leginkább.

Mindössze 5%-ról beszélünk, mely az itthoni 27%-hoz képest elenyésző, azonban egy olyan országban, ahol eddig nem kellett adót fizetni, vegyes fogadtatásra talált. Szakemberek szerint ez a változás elkerülhetetlen volt az ország gazdasága számára.

dv.png

1) Miért volt szükség az áfa bevezetésére?

Az áfa, a GCC (Gulf Cooperation Council, Öböl menti Arab Államok együttműködési tanácsa) kormányainak bevételeinek további forrása lesz. Becslések szerint ennek köszönhetően az Egyesült Arab Emírségek több mint 12 milliárd AED plusz bevételt fog termelni már az első évben. Ez az új forrás segít a kormánynak abban, hogy stabilabb gazdaságot teremthessen, és javíthasson a közszolgáltatások minőségén is.

2) Mi marad adómentes?

Közel 100 alapvető élelmiszertermék, az egészségügy, az oktatás és a szociális szolgáltatások továbbra is mentesülnek az áfa alól.

3) Mi fog adót fizetni?

Az elektronika, az autók, az ékszerek, az órák, az étkezések és a szórakozás.

4) Mi lehet a hátránya?

Sok vásárló számára kellemetlen költségnövekedés lesz. De mindenkire ugyanúgy érvényes lesz, és nem tesznek különbséget a társadalmi rétegek között.

5) Hogy működik az adó-spirál?

Egyértelmű, hogy a korábban áfa mentesített áruk és szolgáltatások alap árai növekedni fognak, de ezzel egy időben más nem várt szolgáltatások árai is.

Egy egyszerű példa erre: képzelj el egy boltot, amely elsősorban olyan termékeket értékesít, amelyek mentesek az áfa alól. A bolt nem számíthat fel áfát a mentesített tételekre, de számos költsége után meg kell azt fizetnie. Például áramot, vizet, takarító vállalkozókat, berendezések beszerzését fizetnie kell. Ezért az áremelés más kiegészítő szolgáltatásokat is érint majd.

6) A vállalkozók hogyan készülnek fel a változásra?

Azok, akik más országokból érkeztek, ahol az áfa eddig is létezett, már elkészítettek egy végrehajtási stratégiát és ütemtervet. Azok, akik eddig csak az Egyesült Arab Emírségekben, vagy más áfa mentes országokban működtek, még mindig csak az információ szerzésnél tartanak. Egy felmérése szerint a vállalkozások 52% még nem rendelkezik áfa-végrehajtási stratégiával, és 60%-uknak még nincs költségvetése a változásra.

A vállalkozóknak meg kell fontolniuk az üzleti tevékenységük minden vonatkozására gyakorolt hatását: IT, humán erőforrások, beszerzés, pénzügy, jog és marketing. Hiszen az árucikkekre és szolgáltatásokra, az ellátási lánc minden szakaszában áfa kerül alkalmazásra.

lh.png

7) Milyen lesz az átmenet a gyakorlatban?

Szakértők szerint olyan lesz, mint amikor az euró bevezetésre került az euróövezetben. Felébredtünk, elmentünk a boltba, és voilà, minden euróban volt. Néhány dolog drágább lett, néhány nem. De a lényeg az, hogy egyenlő versenyfeltétel volt, mindenki pontosan tudta, hogy mi történik, mire a dolgok életbe léptek.

8) Mely réteget érinti leginkább a változás?

Az iparágak felső és alsó része továbbra is rendben lesz, nagyobb problémák a középső rétegben jelentkezhetnek. Azok a fogyasztók, akik a legmagasabb színvonalú (hotelek, autók, divat stb.) választékot választják, továbbra is ezt fogják tenni, mivel rendelkeznek a szükséges jövedelemmel. Ugyanez igaz a legalacsonyabb lehetőségekre is.

fd.png

9) Mi jöhet ezután?

Hosszabb távon elkerülhetetlennek tűnik, hogy a kormány több közvetlen vagy közvetett bevételt fog teremteni. Várhatóan bevezetik a jövedéki adót a dohányra és bizonyos, egészségre ártalmasnak ítélt italokra is.

A fogyasztók meg fogják érteni, hogy az áfa gyakorlatilag a saját érdekeiket fogja szolgálni. A növekvő népesség miatt szükség van a közberuházások minőségének javítására is. Számtalan kutatás készült, melyek mind ugyanarra a következtetésre jutottak, hogy az áremelkedések és hatásuk a mindennapi életre csupán minimális lesz. Az Egyesült Arab Emírségek pedig továbbra is virágozni fognak.

Szeretnél az Emirátusok felé terjeszkedni, bővítenéd a piacod? Ne gondolkozz tovább! Fordulj hozzánk bizalommal és mi megtaláljuk, a számodra legkedvezőbb megoldást!

Éljen a napsütés,

as.png

 

 

www.dubaiconnect.hu