Új munka külföldön. Mire készülj Dubaiban?

Dubaiban kaptál munkát?

A cikkben szó lesz arról, hogy mire készülj és, hogy nekem személyesen, mik voltak az első tapasztalataim.

Az elmúlt 11 évben 3 országban éltünk, leghosszabban, 6 évet az Emirátusokban, ami örök szerelem marad számunkra. Hogy kedvet kapj és megérezd a kulturális sokszínűség varázsát, elmesélem egy kedvenc történetemet.

Éppen hét éve, hogy először leszálltam az arab világ fellegvárában.

1.png

Szokatlan klíma

Találkozásunk szó szerint elég ütősre sikerült, 44 fok volt, 98 százalékos páratartalommal és 38 fokos tenger hőmérséklettel. Amikor éppen sikerült levegőt vennem, érzékeim azt súgták, kedvelni fogjuk egymást. :-)

Ez a lenyűgöző, a sivatagban méltóságteljesen elterülő, lüktető város, Dubai és én. Emlékszem, vasárnap volt. Otthon ilyenkor a családi ebéd utáni pihenés nyugalmában gondolod végig a jövő hetedet, itt a hét első napja lüktetett.

Időre van szükség, hogy hozzászokj

Mire eltelt 3 hónap, lassan kezdtünk kisimulni...

Olyan ez a külföldre költözés, mint a gyerekszülés, ha a másodiknál vagy a harmadiknál kezded, szinte élvezed :-)

Beindult nálunk is az élet, átvészeltük a Ramadant, aminek a pompás kókuszos ünnepi kenyerükön kívül nagyon nem örültünk…

Sokszínűség, igazi multi-kultúra

Itt aztán az ember láthat sokszínűséget és gyakorolhat toleranciát, mert multi-kulti az volt: indiai a szomszéd, angol, arab, amerikai a tanítónő, albán a fociedző, norvég a tornatanár és ki ne felejtsem, aranyos, nagyon fekete etióp volt a takarítónőnk.

2.png

Van olyan, hogy túl meleg a tenger?

Elképzelhetetlen volt, hogy valaha lesz hűvös is ebben az országban, az akkor eltelt 90 napban még nem ment 32 fok alá a hőmérséklet, éjszaka sem. Az ősz közeledtét az jelezte, hogy napközben már csak ritkán melegedett 45 fok fölé a hőmérséklet. A tenger gyönyörű és kristálytiszta, ellenben ha csak nem terápiás célból, nem érdemes még szeptemberben bemenni, mert 36 fokos. A gyerekeim szerint egy nagy hülyeség ez a meleg sós víz. Majd októberben.

Kirándulás a sivatagba

Legnagyobb sajnálatomra geoládák nincsenek, viszont mintegy 600 gyönyörű off-road túra útvonalat ajánlanak a sivatagban.

3 szabály a sivatagi utakra minden könyv elején olvasható:

  1. Soha ne indulj el egy autóval!
  2. Ásót vigyél magaddal!
  3. Ne etesd a tevéket!

Szóval várjuk a jó időt és indulunk homokot lapátolni!

3.png

Eltérő oktatási rendszer

A gyerekeink elkezdték az iskolát, hihetetlen sebességgel szívták magukba az angol nyelvet, nincsenek konvencionális problémáik, aranyosak, bátrak, tényleg büszke vagyok rájuk.

Állandó építkezések

Mielőtt idejöttem is tudtam, hogy ez a megalomán őrültek országa, de még mindig naponta elképedtem. Állandó építkezés mindenhol, autópályákat havonta adnak át. Végre megszereztem az emirátusi jogosítványom, (4 vizsga, sok pénz, irgalmatlan türelem kell hozzá) így könnyebb lett az élet.

55.png

A fiamnak sikerült összefoglalnia az elmúlt heteket: törölközővel a hátán ül a medencénél és nem akar levetkőzni, majd megkérdezi: a mi vallásunk szerint megláthatják a testemet?

Szóval az érem másik oldalát akkor még tanultuk.

Keress bátran, ha kérdésed van, vagy csatlakozz a  Facebook közösséghez és olvass a témáról bővebben!

as.png

 

 

www.dubaiconnect.hu