The Dubai Connect

2018.már.06.
Írta: Novák Nóra Szólj hozzá!

Kulcsfontosságú ágazatok az Emirátusokban

A JÖVŐ INNOVÁCIÓJA TÚLSZÁRNYALJA A KÉPZELETET

Az innováció és az inspiráció kulcsfontosságú az Emirátusok eddigi sikereiben, és jövőbeli növekedésében is. Az úttörő kutatásoknak és fejlesztéseknek egyre nagyobb kultúrája van az országban. Dubai nemcsak a Közel-Kelet vezető desztinációja, de eredményeivel a globális tudásbázis növekedéséhez is nagyban hozzájárul.

untitled_design9.png

Dubai a 20. század második felére már elszakadt a hagyományos értelemben vett kereskedelemtől. Az olajbevétel régóta kiegészült a turizmussal és egy tudásalapú, elsősorban szolgáltatás vezérelt gazdasági struktúrával.

Az Egyesült Arab Emirátusok bevételének 90%-át az alábbi tevékenységek teszik ki: kereskedelem, technológia, logisztika, pénzügyi szolgáltatások, vendéglátás, idegenforgalom, ingatlan és építőipar. Ráadásul ezen tevékenységek mindegyike világszínvonalú infrastruktúrával, stratégiai elhelyezkedéssel rendelkezik. Dubai a multinacionális vállalatok közel-keleti központja. Globális hírneve ugyanúgy vonzza a világméretű vállalatokat, mint a nemzetközi kis és középvállalatokat is.

untitled_design_3.png

1) Légiközlekedés

A világ egyik vezető légiközlekedési és autóipari export központja továbbra is Dubai. A dubai székhelyű légitársaságok, az Emirates és a Flydubai, valamint az erőteljes infrastrukturális beruházásokkal együtt az utasszámok 2035-re várhatóan megduplázódnak, nyilatkozta az International Air Transport Association (IATA).

untitled_design22.png

2) A zöld technológia az új út

Az Öböl menti Arab Államok Együttműködési Tanácsa állásfoglalása szerint, az Egyesült Arab Emírségek egyedül 830 milliárd dollár értékű zöld fejlesztési projektekben vesz részt. Az energiafejlesztés szempontjából az innováció kulcsfontosságú, figyelembe véve a térség klíma adta adottságait. Az Emirátusok jó úton halad, hogy 2020-ig a tiszta energiaforrásokból származó teljesítményének 7 százalékát maga generálja, 2030-ra 25% -kal, és 2050-ig akár 75% -kal növelje azt.

untitled_design7.png

3) A világ egyik vezető turisztikai központja

Miután 2010-ben 14,9 millió egynapos látogatót regisztráltak, 2016-ban Dubaiban az elmúlt évben 14,2 millió látogató, azaz 5 százalékos növekedést ért el, megerősítve pozícióját a világ negyedik leglátogatottabb városai között. Ez a növekedés biztosítja az esélyt, hogy elérje 2020 turisztikai célkitűzéseit, amelyek 2020-ig 20 millió látogatót remélnek. Jelenleg több mint 240 célállomáshoz kapcsolódik globálisan, 90 légitársaságon keresztül.

untitled_design97.png

Éljen a napsütés!

as.png


 

www.dubaiconnect.hu

Tíz tipp, ami neked is hasznos lehet az üzleti etiketthez Dubaiban

Tíz olyan dolgot gyűjtöttem nektek össze, melyek ismerete a kulturális különbségek miatt elengedhetetlen, ha az Emirátusokban szeretnél vállalkozást indítani. Némelyikről már korábban volt szó, de nyugodtan mentsd le ezt a cikket a kedvenceid közé, mert biztos vagyok benne, hogy jó fog jönni!

Az üzleti életben, már az első benyomás is rengeteget számít, ezért lássuk mire is kell odafigyelnünk, ha egy tárgyalásra érkezünk az Emirátusokban. A Közel-Kelet kultúrája egyszerre rendkívül modern, de ugyanakkora tiszteletben tartják hagyományaikat is.

untitled_design_2.png

1) Elegáns és stílusos megjelenés

Dubai lakosai kifogástalanul öltöznek, és büszkeséget sugároznak a megjelenésükben. Viszont ez nem azt jelenti, hogy kizárólag méregdrága ruhákat hordanak, hiszen számukra a szerénység is kulcsfontosságú elem.

Férfiak: Az ing, nadrág és nyakkendő kombináció megfelelő. Formálisabb alkalmakkor viselj öltönyt!

Nők: Térd alatt érő nadrág és szoknya. Nem muzulmán nőknek, nem kötelező fejkendőt viselni, kivéve ha belépnek egy vallási jelentőségű helyre.

untitled_design2.png

2) Pontosság

Mindig érkezzünk időben! A jó modor és udvariasság értékes attribútumok, amikor üzleti tevékenységet folytatunk Közel-Keleten.

3) Üdvözlet

Dubaiban szokás minden bemutatkozást a legnagyobb tisztelettel kezelni. Először mindig a legmagasabb rangú személyt üdvözöld! De soha ne rázz kezet ellenkező neműével, hacsak nem az illető nyújtja először a kezét. Mindig jobb kézzel fog kezet!

kj.png

4) Türelem és tisztelet

A türelem nagy erény, amikor üzleti megbeszélést folytatsz Dubaiban. Ne lepődj meg, ha az első pár alkalommal nem fogtok magával az üzlettel foglalkozni. Ezek elsősorban a kapcsolat és a bizalomépítésről szólnak ilyenkor. Szánj időt arra, hogy érdeklődj az üzlettársaid napjáról!

5) Arab kávé és csésze rázás

A kávézást úgy tekintik, mint egy társasági időt. Egy lehetőséget, hogy megismerjék egymást. Mindig fogadj el legalább egy csésze arab kávét, mivel ennek elutasítása illetlenségnek számít. Miután elfogyasztottad, rázd a csészédet, mert ez az udvarias jelzése annak, hogy befejezted.

23.png

6) Kulturális olvasztótégely

Dubaiban a befektetések és a munkalehetőségek növekedése miatt jelentős számú a külföldi állampolgárok száma. Nem szokatlan, hogy cégen belül tíznél is több különböző nemzetiséget találunk. Legyünk tisztában a kulturális különbségekkel, normákkal és tartsuk tiszteletben a kulturális érzékenységet.

7) Arab névjegykártyák

Bár az arab az Emírségek hivatalos nyelve, az angol nyelvet széles körben használják az üzleti környezetben. Viszont mindig tiszteletreméltó gesztus a mindkét nyelven bemutatott névjegykártya. A névjegykártyák cseréjekor a legjobb, ha a jobb kezeddel veszed el és azzal is adod oda a kártyákat.

8) Munkaidő közötti különbségek

A hivatalos hétvége az Emírségekben pénteken és szombaton van. A pénteket szent napnak tartják, és sok muzulmán ezt az időt használja a mecset látogatásához, a pénteki imák fontosságának köszönhetően. Ezt szem előtt tartva, pénteken soha ne szervezzünk találkozót. A vállalatok többsége számára a találkozók vasárnaptól csütörtökig tartanak.

A magánvállalkozások általában a szokásos nyugati munkaórák szerint működnek, 9:00-17:00, míg a kormányzati szervek 7:30-15:00 között működnek. Ramadán alatt a munkaidő 2-3 órával rövidebb.

4.png

9) Nyár és Ramadán

A legtöbb országhoz hasonlóan a nyár itt is a nyaralás ideje, ezért nehezebb lehet a találkozókat megszervezni. A Ramadán szent hónapja alatt jelentősen csökkentett órák vannak érvényben!

10) Insh'allah

Insh'allah, szó szerinti értelemben "ha Isten is úgy akarja", egy gyakori mondat, amelyet sok lakos használ, mind a külföldiek, mind a helyiek egyaránt.

untitled_designo.png

Éljen a napsütés!

as.png

 

 

www.dubaiconnect.hu

Milyen hatása van az új adónak, az Emirátusokban?

Ahogy már a korábbi bejegyzésben írtam, 2018. január 1-től bevezetik az általános forgalmi adót az Egyesült Arab Emirátusokban. Ez nagyon sok mindent megváltoztat, de hogy tisztábban lássuk a helyzetet, összegyűjtöttem, mely területeket érinti leginkább.

Mindössze 5%-ról beszélünk, mely az itthoni 27%-hoz képest elenyésző, azonban egy olyan országban, ahol eddig nem kellett adót fizetni, vegyes fogadtatásra talált. Szakemberek szerint ez a változás elkerülhetetlen volt az ország gazdasága számára.

dv.png

1) Miért volt szükség az áfa bevezetésére?

Az áfa, a GCC (Gulf Cooperation Council, Öböl menti Arab Államok együttműködési tanácsa) kormányainak bevételeinek további forrása lesz. Becslések szerint ennek köszönhetően az Egyesült Arab Emírségek több mint 12 milliárd AED plusz bevételt fog termelni már az első évben. Ez az új forrás segít a kormánynak abban, hogy stabilabb gazdaságot teremthessen, és javíthasson a közszolgáltatások minőségén is.

2) Mi marad adómentes?

Közel 100 alapvető élelmiszertermék, az egészségügy, az oktatás és a szociális szolgáltatások továbbra is mentesülnek az áfa alól.

3) Mi fog adót fizetni?

Az elektronika, az autók, az ékszerek, az órák, az étkezések és a szórakozás.

4) Mi lehet a hátránya?

Sok vásárló számára kellemetlen költségnövekedés lesz. De mindenkire ugyanúgy érvényes lesz, és nem tesznek különbséget a társadalmi rétegek között.

5) Hogy működik az adó-spirál?

Egyértelmű, hogy a korábban áfa mentesített áruk és szolgáltatások alap árai növekedni fognak, de ezzel egy időben más nem várt szolgáltatások árai is.

Egy egyszerű példa erre: képzelj el egy boltot, amely elsősorban olyan termékeket értékesít, amelyek mentesek az áfa alól. A bolt nem számíthat fel áfát a mentesített tételekre, de számos költsége után meg kell azt fizetnie. Például áramot, vizet, takarító vállalkozókat, berendezések beszerzését fizetnie kell. Ezért az áremelés más kiegészítő szolgáltatásokat is érint majd.

6) A vállalkozók hogyan készülnek fel a változásra?

Azok, akik más országokból érkeztek, ahol az áfa eddig is létezett, már elkészítettek egy végrehajtási stratégiát és ütemtervet. Azok, akik eddig csak az Egyesült Arab Emírségekben, vagy más áfa mentes országokban működtek, még mindig csak az információ szerzésnél tartanak. Egy felmérése szerint a vállalkozások 52% még nem rendelkezik áfa-végrehajtási stratégiával, és 60%-uknak még nincs költségvetése a változásra.

A vállalkozóknak meg kell fontolniuk az üzleti tevékenységük minden vonatkozására gyakorolt hatását: IT, humán erőforrások, beszerzés, pénzügy, jog és marketing. Hiszen az árucikkekre és szolgáltatásokra, az ellátási lánc minden szakaszában áfa kerül alkalmazásra.

lh.png

7) Milyen lesz az átmenet a gyakorlatban?

Szakértők szerint olyan lesz, mint amikor az euró bevezetésre került az euróövezetben. Felébredtünk, elmentünk a boltba, és voilà, minden euróban volt. Néhány dolog drágább lett, néhány nem. De a lényeg az, hogy egyenlő versenyfeltétel volt, mindenki pontosan tudta, hogy mi történik, mire a dolgok életbe léptek.

8) Mely réteget érinti leginkább a változás?

Az iparágak felső és alsó része továbbra is rendben lesz, nagyobb problémák a középső rétegben jelentkezhetnek. Azok a fogyasztók, akik a legmagasabb színvonalú (hotelek, autók, divat stb.) választékot választják, továbbra is ezt fogják tenni, mivel rendelkeznek a szükséges jövedelemmel. Ugyanez igaz a legalacsonyabb lehetőségekre is.

fd.png

9) Mi jöhet ezután?

Hosszabb távon elkerülhetetlennek tűnik, hogy a kormány több közvetlen vagy közvetett bevételt fog teremteni. Várhatóan bevezetik a jövedéki adót a dohányra és bizonyos, egészségre ártalmasnak ítélt italokra is.

A fogyasztók meg fogják érteni, hogy az áfa gyakorlatilag a saját érdekeiket fogja szolgálni. A növekvő népesség miatt szükség van a közberuházások minőségének javítására is. Számtalan kutatás készült, melyek mind ugyanarra a következtetésre jutottak, hogy az áremelkedések és hatásuk a mindennapi életre csupán minimális lesz. Az Egyesült Arab Emírségek pedig továbbra is virágozni fognak.

Szeretnél az Emirátusok felé terjeszkedni, bővítenéd a piacod? Ne gondolkozz tovább! Fordulj hozzánk bizalommal és mi megtaláljuk, a számodra legkedvezőbb megoldást!

Éljen a napsütés,

as.png

 

 

www.dubaiconnect.hu

Miért Dubai és az Emirátusok?

OKOK, AMIÉRT ITT KEZDJ VÁLLALKOZNI

Az Emirátusok a világ egyik leggyorsabban fejlődő országa. Gazdasági stabilitása kiemelkedő, és mivel az ország kormánya is számos praktikus megoldással ösztönzi a külföldi vállalkozásokat, a megvalósítás egyszerűsége figyelemreméltó.

qwe.png

Egy vállalkozás elindítása vagy akár egy offshore fióktelep megnyitása Dubaiban és az egész Emirátusok területén átlátható, világos és egyszerű szabályok mentén valósulhat meg.

Konkrét okok, miért?

  • Gazdasági sokszínűség
  • Ideális jogi keretek és infrastruktúra
  • Az eljárás egyszerű: az üzleti nyilvántartásba vétel után bizonyítani kell a cég pénzügyi életképességét, miután azonnal élvezheti a szabad üzleti zónák fejlett infrastruktúráját, logisztikai lehetőségeit és adómentességét.

A fent említett előnyökön túl az Emirátusok kormánya konkrét tervvel támogatja a külföldi vállalkozásokat:

  • Teljes 100 % külföldi tulajdonban maradhatnak a cégek
  • Teljes mentességet élveznek a kiviteli és behozatali adóból
  • Nincs társasági adó 

dcv.png


 Éljen a napsütés,

as.png

 

 

www.dubaiconnect.hu

Adó a paradicsomban

VÉGET ÉRT EGY KORSZAK AZ EGYESÜLT ARAB EMIRÁTUSOKBAN

2018. január 1-től bevezetik az általános forgalmi adót az Egyesült Arab Emirátusokban. Mértéke 5% - néhány kivétel ez alól az alapvető élelmiszerek, az egészségügy és az oktatás.

qww.png

Adók, legfőképpen rejtett adók eddig is voltak. Néhány ezek közül például az úthasználati díj, ingatlan bérletéhez kapcsolódó önkormányzati díjak, autó regisztrációs díj, munkavállalási vízumhoz kötődő jelentős költségek. 

A GCC (Gulf Cooperation Council, Öböl menti Arab Államok együttműködési tanácsa) országok folyamatosan, a 2018-as évben fogják ugyanezt bevezetni országaikban. A döntés hátterében elsősorban az olaj árának drasztikus csökkenése áll. Az Emirátusok Pénzügyminiszterének tájékoztatója szerint, az adórendszer fejlesztésének következő fejezete a CIT - corporate income tax, azaz vállalati jövedelemadó bevezetése lesz.

A fizetések továbbra is adómentesek maradnak. Mivel országaink között életben van a kettős adózást elkerülő egyezmény, ezért az Emirátusokban élő magyar állampolgároknak ezután sem kell adót fizetniük.

kle_a.png

A kolbászból lévő kerítés és az adómentes fizetés papíron nagyon jól néz ki, néhány árnyoldalra érdemes azért ránézni: ha például éppen családdal költöztünk az országba, lakást kell bérelnünk, iskolát kell fizetnünk. Lakás nyilván akkor is kell, ha egyedül vagyunk, de ott egyszerűbbek a szempontok.

Lakásbérlésnél a bérleti díj egy éves teljes összegét le kell tennünk csekk formájában, melyen fedezetnek kell lennie. A 12 hónapot jellemzően 2, 3 vagy 4 részletben veszi majd le a számlánkról a tulajdonos.

A nemzetközi iskolák regisztrációs díjai általában hozzávetőlegesen 1000 dollárba kerülnek, a tandíjat pedig szintén fél vagy egy évre előre kérik.

Egy érdekes statisztika: a Dubai Rendőrség adatai szerint a Központi Börtön lakóinak 42 százaléka azért van bent, mert nem tudta fizetni banki kölcsöneit.

Mielőtt belevetjük magunkat a napfényes nemzetközi életbe a Közel - Keleten, érdemes ezeket a dolgokat végiggondolni, hogy valóban úgy érezzük, itt érdemes hosszabb időt is eltöltenünk.

gfj.png

Éljen a napsütés,

as.png

 

 

www.dubaiconnect.hu