Tíz tipp, ami neked is hasznos lehet az üzleti etiketthez Dubaiban

Tíz olyan dolgot gyűjtöttem nektek össze, melyek ismerete a kulturális különbségek miatt elengedhetetlen, ha az Emirátusokban szeretnél vállalkozást indítani. Némelyikről már korábban volt szó, de nyugodtan mentsd le ezt a cikket a kedvenceid közé, mert biztos vagyok benne, hogy jó fog jönni!

Az üzleti életben, már az első benyomás is rengeteget számít, ezért lássuk mire is kell odafigyelnünk, ha egy tárgyalásra érkezünk az Emirátusokban. A Közel-Kelet kultúrája egyszerre rendkívül modern, de ugyanakkora tiszteletben tartják hagyományaikat is.

untitled_design_2.png

1) Elegáns és stílusos megjelenés

Dubai lakosai kifogástalanul öltöznek, és büszkeséget sugároznak a megjelenésükben. Viszont ez nem azt jelenti, hogy kizárólag méregdrága ruhákat hordanak, hiszen számukra a szerénység is kulcsfontosságú elem.

Férfiak: Az ing, nadrág és nyakkendő kombináció megfelelő. Formálisabb alkalmakkor viselj öltönyt!

Nők: Térd alatt érő nadrág és szoknya. Nem muzulmán nőknek, nem kötelező fejkendőt viselni, kivéve ha belépnek egy vallási jelentőségű helyre.

untitled_design2.png

2) Pontosság

Mindig érkezzünk időben! A jó modor és udvariasság értékes attribútumok, amikor üzleti tevékenységet folytatunk Közel-Keleten.

3) Üdvözlet

Dubaiban szokás minden bemutatkozást a legnagyobb tisztelettel kezelni. Először mindig a legmagasabb rangú személyt üdvözöld! De soha ne rázz kezet ellenkező neműével, hacsak nem az illető nyújtja először a kezét. Mindig jobb kézzel fog kezet!

kj.png

4) Türelem és tisztelet

A türelem nagy erény, amikor üzleti megbeszélést folytatsz Dubaiban. Ne lepődj meg, ha az első pár alkalommal nem fogtok magával az üzlettel foglalkozni. Ezek elsősorban a kapcsolat és a bizalomépítésről szólnak ilyenkor. Szánj időt arra, hogy érdeklődj az üzlettársaid napjáról!

5) Arab kávé és csésze rázás

A kávézást úgy tekintik, mint egy társasági időt. Egy lehetőséget, hogy megismerjék egymást. Mindig fogadj el legalább egy csésze arab kávét, mivel ennek elutasítása illetlenségnek számít. Miután elfogyasztottad, rázd a csészédet, mert ez az udvarias jelzése annak, hogy befejezted.

23.png

6) Kulturális olvasztótégely

Dubaiban a befektetések és a munkalehetőségek növekedése miatt jelentős számú a külföldi állampolgárok száma. Nem szokatlan, hogy cégen belül tíznél is több különböző nemzetiséget találunk. Legyünk tisztában a kulturális különbségekkel, normákkal és tartsuk tiszteletben a kulturális érzékenységet.

7) Arab névjegykártyák

Bár az arab az Emírségek hivatalos nyelve, az angol nyelvet széles körben használják az üzleti környezetben. Viszont mindig tiszteletreméltó gesztus a mindkét nyelven bemutatott névjegykártya. A névjegykártyák cseréjekor a legjobb, ha a jobb kezeddel veszed el és azzal is adod oda a kártyákat.

8) Munkaidő közötti különbségek

A hivatalos hétvége az Emírségekben pénteken és szombaton van. A pénteket szent napnak tartják, és sok muzulmán ezt az időt használja a mecset látogatásához, a pénteki imák fontosságának köszönhetően. Ezt szem előtt tartva, pénteken soha ne szervezzünk találkozót. A vállalatok többsége számára a találkozók vasárnaptól csütörtökig tartanak.

A magánvállalkozások általában a szokásos nyugati munkaórák szerint működnek, 9:00-17:00, míg a kormányzati szervek 7:30-15:00 között működnek. Ramadán alatt a munkaidő 2-3 órával rövidebb.

4.png

9) Nyár és Ramadán

A legtöbb országhoz hasonlóan a nyár itt is a nyaralás ideje, ezért nehezebb lehet a találkozókat megszervezni. A Ramadán szent hónapja alatt jelentősen csökkentett órák vannak érvényben!

10) Insh'allah

Insh'allah, szó szerinti értelemben "ha Isten is úgy akarja", egy gyakori mondat, amelyet sok lakos használ, mind a külföldiek, mind a helyiek egyaránt.

untitled_designo.png

Éljen a napsütés!

as.png

 

 

www.dubaiconnect.hu