Külföldön tervezel munkát vállalni? 8 tipp a zökkenőmentes kezdéshez!

Tényleg nehéz az újrakezdés külföldön?

Röviden: igen.

Bővebben: igen, viszont megkönnyítheted a saját dolgod, ha előre felkészülsz!

Ha külföldön tervezel munkát vállalni, olvasd el a felsorolt tippeket és egyszerűbb lesz a váltás! 

Az elmúlt 10 évben 4 országban éltünk és számos módszer létezik, amely segített nekem abban, hogy a következő állomást már könnyebben éljem meg. 

untitled_designle.png

Mit tehetsz, hogy könnyebben menjen a külföldi munkakezdés? 

1. Fogadd el az országot, olyannak, amilyen!

Talán ez a legfontosabb pont, ha megfogadod, jobban megy majd az alkalmazkodás az új helyzethez. Ne aggódj előre és főleg ne gyűjtsd a kifogásokat, mielőtt egyáltalán megérkeznél! Hidd el sokkal könnyebb megoldani a helyzetet, ha már ismered a körülményeket!

2. Ne gyengítsd magad olyan összehasonlításokkal, hogy mi jobb otthon és mi lenne ha…

A sikertelenség leggyorsabb receptje, hogy kezd el összehasonlítani magad és a helyzeted másokéval. Ha mégis inkább kiegyensúlyozott és sikeres szeretnél lenni, jobb ha elkerülöd az összehasonlításokat!

3. Próbálj jelen lenni, élvezni az újat, mert így sokkal könnyebb lesz az életed!

Fedezd fel a helyi sajátosságokat! Próbáld ki milyen ételek ízlenek és menj el várost nézni!

sa.png

4. Ismerd meg a helyi szokásokat!

A kulturális sokszínűség szokatlan lehet az elején. Meg kell tanulni, kivel, hogyan érts szót, hiszen nem ugyanazok a kommunikációs eszközök lesznek elfogadottak és hatékonyak egy muszlim vallású kollégával, üzlettárssal, mint egy tősgyökeres brittel, vagy egy svéddel. Viszont miután hozzászoksz, már élvezni fogod a nemzetközi multi-kulti beszélgetéseket is.

5. Értsd meg, hogy neked kell változnod, nem az országnak, nem az embereknek!

Tudom, számos dolog elfogadhatatlannak tűnik elsőre: a hosszú szieszták Dél - Európában, a nevetségesen bonyolult bürokrácia Latin-Amerikában, az érthetetlen szabályok a Közel-Keleten és még sorolhatnánk... Ez nem fog megváltozni. Egyet tehetsz, megtanulod a játékszabályokat és azt, hogyan érvényesülj az új helyen.

untitled_designll.png

6. Tanuld  a helyi nyelvet!

Ha nincs olyan szerencséd, hogy a többség beszél angolul az országban, és hosszabban tervezel időzni, biztosan megéri a fáradtságot az adott nyelven tanulni. Segít beilleszkedni és sosem tudhatod, mit hoz az élet, hol, mikor lesz segítségedre a nyelv ismerete. Ha jól elboldogulsz az angollal, akkor is van néhány alap szó, amit érdemes elsajátítanod a helyi nyelven; kérem, köszönöm, kávé.

7. Fogadd el, hogy időre van szükség a beilleszkedéshez!

Még, ha sokat utaztál és több országban éltél már, akkor is idő, míg megszokod az új környezeted. Mi 6 év Közel-Keleten eltöltött idő után költöztünk vissza a keresztény, kulturálisan hozzánk közel álló Európába, Csehországba, Prágába. Hónapokig nem találtam a helyem. Rutinosabban voltam abban, mit kell tennem a beilleszkedéshez, de az első 6 hónap átmenetét nem tudtam megspórolni, még negyedszer sem.

8. Legyél nyitott az új tapasztalatokra!

A változás mindig nehéz. Ki kell lépned a komfort zónádból és nyitni az új tapasztalatokra, cserébe viszont kinyílik a világ, számos olyan élmény és ember jön majd nap mint nap, amit otthon valószínűleg nem tudnál átélni.

untitled_design_1.png

Sok sikert az új életedhez! Ha bármiben segíthetek, keress bátran, egy kattintásnyira vagyok!

as.png

 

 

nnovak@dubaiconnect.hu

www.dubaiconnect.hu